Hår og hårrøtter

Hvor raskt vokser håret?

Hårroten har et svært aktivt stoffskifte. Den produserer stadig nye celler for hår som vokser. Hårrotens celler gjennomgår celledeling fem ganger raskere enn andre celler.

De nydannede cellene overtar plassen til de tidligere cellene og presser opp de gamle i hårets rotkanal. Keratinet i cellene hjelper til med å danne det nye hårstrået som vokser opp og blir synlig i hodebunnen.

Hårroten strekker seg dypt ned i de lavere lagene i huden. Den sitter alltid på skrå i huden og avgjør dermed hvilken retning håret vokser i. Den er dekket av en rad med celler, og ser ut som en løk ordnet lagvis der hvert lag spiller en rolle for dannelsen av hårstrået.

Håret dannes i hårroten og tilføres næringsstoffer via blodårene. Her produseres det byggestener for håret. De gir håret stabilitet og bidrar til hårets farge. De stoffene som trengs for hårveksten og for å bevare hårets kvalitet tas opp gjennom roten.
Håret (hårstrået) vokser i en rørformet hule i huden som kalles hårsekken. Håret har en diameter på 0,1 mm. En viktig byggestein i håret er keratin, som er et protein.

Roten er grunnlaget for en normal hårvekst.

Vokser håret mitt hele livet?

Les mer...

Hårvekst

Hårroten og de tre fasene ved hårvekst.

1. Hvilefasen

I hvilefasen blir håret liggende i roten i 1–3 måneder. Deretter faller det av ved hårvask eller børsting av håret for å gi plass til et nytt hårstrå.

Det er normalt å miste opptil 100 hårstrå per dag. Mellom 7–14 % av hårstråene befinner seg i hvilefasen.

2. Vekstfasen

Den såkalte vekstfasen er perioden da hårstrået dannes og vokser. Den varer i cirka 2–6 år. I denne perioden produserer roten stadig stoffer som trengs til håret.

Hver dag vokser håret cirka 0,35 mm, og i hele hårets vekstfase kan håret vokse til en lengde på 25–70 cm. Denne fasen med hårvekst er svært aktiv, og foregår ofte helt naturlig hvis roten tilføres tilstrekkelig med næringsstoffer.

Cirka 85–90 % av hårstråene befinner seg i vekstfasen.

3. Overgangsfasen

Perioden da roten bygges opp heter overgangsfasen. I en periode på 1–2 uker slutter hårrotens celler midlertidig å produsere hår.

Den nederste delen av hårroten skrumper inn, og hårstrået trykkes opp mot hodebunnen. Hårroten holder fast hårstrået en liten stund til. Deretter faller det av.

Mellom 1–3 % av hårstråene er i overgangsfasen. Etter disse 3 fasene starter vekstsyklusen om på nytt.