Kvinnelig håravfall?
Når håret ikke lenger vokser: bakgrunn og årsak.
Det er mange som har spørsmål om ulike typer håravfall, og vi vil derfor forklare forskjellen mellom de vanligste typene håravfall.
Kvinnelig håravfall kan forårsakes av flere faktorer. Mange ganger skyldes det alvorlig stress eller vitaminmangel. Selvsagt kan hverdagens stress, slik som kraftig børsting, varm hårtørking eller farging av håret, påvirke hårets kvalitet negativt. Men de aller fleste tilfellene – rundt 80 % av de med kvinnelig håravfall – skyldes hormonelt arvelige årsaker. Fra 30 års alder er denne typen håravfall ikke helt uvanlig. I overgangsalderen rammes mange kvinner av økt håravfall på grunn av såkalt androgen alopesi.
Er det vanlig å bli rammet av androgen alopesi?
Cirka 80 % av kvinnelig håravfall skyldes androgen alopesi.
Vet du forskjellen?
Flekkvis eller generelt håravfall? Eller hormonelt betinget og arvelig håravfall?
Alle typer kvinnelig håravfall er ikke nødvendigvis det samme. Håravfall kan være begrenset til ulike deler av hodet eller til og med påvirke hele hodet eller kroppen – og kan ha forskjellige årsaker.
Hormonelt betinget og arvelig håravfall hos kvinner?
Cirka 80 % av alt hormonelt betinget og arvelig håravfall hos kvinner skyldes androgen alopesi. Vanligvis forekommer det fra 30 års alder. Det øker også i overgangsalderen. Arvelig tendens for håravfall kan føre til synlig uttynning av hår allerede hos kvinner under 30 år. Ved hormonelt betinget og arvelig håravfall går det ut på at røttene har en overfølsomhet og reagerer på det mannlige kjønnshormonet dihydrotestosteron (DHT). Røttene blir mindre og får ikke tilstrekkelig med næring.
Problemer med hårvekst kan starte uten at det merkes. Det oppdages ofte ikke i tide og behandles på et svært sent stadium. Håret blir først tynnere og mer kraftløst, mister volum og er vanskeligere å style. Hårkvaliteten forverres, og røttene produserer bare tynne, korte og nesten fargeløse hårstrå. Hos kvinner blir det hormonelle håravfallet mest synlig midt på issen. Resultatet er at avstanden mellom hårstråene øker og at hodebunnen blir stadig mer synlig.
Generelt håravfall (diffus alopesi)
Ved generelt håravfall påvirkes vanligvis hårveksten på hele hodet. Håret blir tynnere og kan senere føre til skallethet. Årsaken er ofte svekket næringstilførsel av viktige vitaminer og mineraler til hårroten. Dette kan forekomme ved sykdommer som funksjonsforstyrrelser i thymus, usunt kosthold, jernmangel, alvorlig stress eller hormonelle forandringer.
Flekkvis håravfall (alopesi areata)
Ved flekkvis håravfall synes bare flekker av varierende størrelse på hodet. Årsaken til disse bare flekkene er ikke helt utredet. Sannsynligvis skyldes det at immuncellene, som skal forsvare kroppen mot virus, bakterier og sopp, angriper kroppens egne celler i hårroten. Håret oppfattes som en inntrenger av immunforsvaret og blir derfor angrepet. Dette oppstår på grunn av en betennelsesreaksjon som forstyrrer hårveksten og siden fører til at hår faller av. Når betennelsen er over, vokser ofte håret tilbake igjen som om ingenting har skjedd. Samtidig kan flekkvis håravfall komme tilbake like raskt som det forsvant. I tillegg til håret på hodet kan også håret ellers på kroppen bli påvirket.